Vi använder cookies   Läs mer

Bondepraktikan

Bondepraktikan är en traditionell folkbok som utvecklats till ett slags handbok med råd och tips för bönder. Den gavs för första gången ut år 1508 i Tyskland.
Bondepraktikan blev genom åren en mycket populär bok, som fram till slutet av 1800-talet kom den i över femtio olika varianter. Den första tyska utgåvan av bondepraktikan från 1508 är endast på tolv sidor.


År 1662 kom bondepraktikan ut på svenska, och utgivaren var troligtvis Andreas Johannis Arosiandrinus. Den första svenska utgåvan av bondepraktikan var en översättning från den danska utgåvan men med delar  som översatts

från tyskan. 1733 lade man till ett avsnitt om vädermärken,

en del som senare kommit att bli den mest kända delen.


Märkesdagarnas egenskaper trodde man kunde förutsäga framtida förhållanden, och boken ville uppfylla bönders önskan att spå väder. SMHI påpekar att väderspådomar som förekommer i Bondepraktikan ibland kan ha vetenskapliga orsaker som bakgrund, men att det mesta ska ses som kuriosa/hitta på.
Aftontidningarna har ibland långtidsprognoser, som kommer från ”väderspåmän”, enskilda personer som använder traditionella metoder,

ofta hämtade från Bondepraktikan.