Vi använder cookies   Läs mer

EU-VALET

 
I år mellan 6-9 juni är det val till EU-parlamentet. För Sveriges del så ska vi välja 21 ledamöter. Europaparlamentet ska innehålla 750 ledamöter utöver talmannen. De svenska ledamöterna är liten i antal och kan inte vara i majoritet men det de ska göra och gör är att samla majoriteter för sina förslag efter sina ideologier. Varje svensk partiledamot ingår i en större partigrupp med ledamöter från alla andra länder som ingår i EU. Det de svenska ledamöterna gör och ska göra är att övertyga ledamöter i sin partigrupp varför de ska rösta på deras förslag. Sedan när de gjort det kompromissa med andra partigrupper varför de ska rösta på deras förslag så att de får majoritet i parlamentet d.v.s. att de får 376 ja-röster.



EU:s styrning och institutioner

 
EU består nu av 27 medlemsstater med totalt 450 miljoner invånare. EU-institutionernas befogenheter, ansvarsområden och arbetsordningar fastställs i grundfördragen Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (1957) och Fördraget om Europeiska unionen (1992). Genom Lissabonfördraget (2007) ändrades dessutom vissa befogenheter och nya befogenheter infördes. Dessutom ingår Euratomfördraget som i huvudsak syftar till att främja forskning och att säkerställa säker användning av kärnkraft.
Unionens medlemmar d.v.s. EU:s länder har valt att ge organisationen EU befogenhet att stifta lagar som medlemsländerna måste följa. Det kallas att EU är en supranationell organisation. Medlemsländerna kan alltså inte stifta egna nationella lagar som går emot EU:s lagstiftning.
EU består av EU-kommissionen, ministerrådet, EU-parlamentet, EG-domstolen, centralbanken och revisionsrätten.


Den europeiska kommissionen är den viktigaste institutionen i EU och den företräder EU:s gemensamma intressen och är dess verkställande organ. Det den gör är att lägga fram förslag till nya lagar som granskas och antas av Europaparlamentet och ministerrådet. Kommissionen ansvarar också för EU:s politik, utom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken som leds av EU:s utrikesrepresentant. Vidare så sköter EU-kommissionen EU:s budget och till att länderna tillämpar EU-lagstiftningen riktigt. Att sköta EU:s budget handlar i huvudsak om att betala ut regionalstöd och jordbruksstöd till medlemsländernas jordbruk och fattiga regioner. EU får i huvudsak sina pengar från EU-ländernas medlemsavgifter. Kommissionen har representationskontor i hela EU. Deras uppgift är att följa och analysera den allmänna opinionen i värdlandet, informera om EU och EU:s politik och underlätta kommissionens samarbete med landet.  


Kommissionen består av 27 medlemmar, en för varje medlemsland som väljs av respektive medlemsland vart femte år. I Sverige är det regeringen som utser vem som ska vara Sveriges EU-kommissionär. Sveriges EU-kommissionär för närvarande är Socialdemokraten Ylva Johansson. Hon är flyktingskommissionär.
Europaparlamentet företräder unionens medborgare och väljs direkt av dem i varje medlemsstat. Tillsammans med Ministerrådet beslutar det om EU:s lagar och EU:s årliga budget. Vem som får sitta i europaparlamentet och representera EU:s befolkning bestäms i direkt val som sker var femte år. Nästa europaparlamentsval äger rum som nämnts ovan i år, 6-9 juni 2024. Alla EU-medborgare över 18 år har rösträtt.
Ministerrådet består av 27 medlemmar. Ministerrådet företräder medlemsländernas regeringar. Här möts ländernas ministrar för att anta lagar och samordna politiken. Beroende på vilka frågor som diskuteras är det olika ministrar som deltar. Ministerrådet beslutar om EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet

 


EU:s historia

 
För att få slut på de täta och blodiga konflikterna i Europa som till slut ledde till andra världskriget inledde de europeiska politikerna arbetet med att skapa det som blev EU.
Europeiska kol-och stål gemenskapen, som grundades 1951, var det första steget mot varaktig fred. År 1957 inrättades Europeiska ekonomiska gemenskapen(EEG) genom Romfördraget. Det var en början på en period av allt närmare samarbete i Europa. Samtidigt upplevde dock Europa kalla kriget som delar kontinenten i över 40 år.
1958 fördjupades samarbetet mellan länderna på det ekonomiska området genom bildandet av den Europeiska ekonomiska unionen(EEC)-en tullunion som syftade till att ta bort tullarna mellan medlemsländerna och samtidigt skapa gemensamma tullmurar utåt mot andra länder. Ekonomin skulle gynnas genom en gemensam fri marknad. Därefter inleddes också ett samarbete på atomenergiområdet, varefter EEC bytte namn till den Europeiska gemenskapen(EG). Vidare då utökades samarbetet att också omfatta jordbrukspolitik. Man grundar också de institutioner som än idag har i uppgift att styra unionen. Det är europaparlamentet, europeiska rådet, europeiska kommissionen och europeiska unionens domstol.  
Detta samarbete utvidgades 1973 med ytterligare länder bl.a. Danmark, Irland och Storbritannien. 1981 gick Grekland med i EG och 1987 anslöt sig Portugal och Spanien.
När EU-fördraget undertecknades 1993 övergick den Europeiska gemenskapen(EG) till att bli Europeiska unionen(EU). I samband med det blev den inre marknaden verklighet.
1995 blev Sverige medlem.
1999 infördes den ekonomiska och monetära unionen(EMU). Den går ut på att medlemsländerna ersätter sina valutor med EU:s valuta Euro. Den är Sverige inte med än.
Storbritannien lämnade EU den 31 januari 2020. EU har idag(2024) 27 medlemsländer. Länder kan alltså lämna unionen.